Pages

Monday, October 11, 2010

Kerja seorang Aku...

Heee...
Actually aku wat en3 nie bukan niatku untuk bercerita mengenai diri sendiri... malah untuk berbangga jauh sekali... aku sebenarnya da malas nak jawab soklan2 yg wajib bila seseorg itu kuar U. That is " da keja ker? keja apa? Kat mn? & seumpama nya"...
hehehe..

Aku kerja kat satu campeni yg handle Study/research kat Malaysia nie.. as Graduate CRA (Kontrak).. nak tau apa CRA tu @ Clinical Research Associate, def dia ade kat bawah nie.. tq to Mr. Wiki..


Klu rasa nak cari lebih detail cuba lah godek2 sendiri kat tenet tu yer…

" A clinical research associate (CRA) is a profession defined by Good clinical practice guidelines (ICH GCP). The main function of a clinical research associate is to monitor clinical trials. He or she may work directly with the sponsor company of a clinical trial, as an independent freelancer or for a Contract Research Organization (CRO). A clinical research associate ensures compliance with the clinical trial protocol, checks clinical site activities, makes on-site visits, reviews Case Report Forms (CRFs) and communicates with clinical research investigators. A clinical research associate is usually required to possess an academic degree in Life Sciences and needs to have a good knowledge of Good clinical practice and local regulations."

So...
That is my job now..
in Future I don know...

Aku Happy keja kat cinie..
nice enviroment..
de la related sket2 ngan course ak kat U dulu..
Ok.. that all bout my work..
Huu...Huuu..~~~

4 comments:

:: Dhiya :: said...

salam, dhiya nak tanya. personally, CRA ni kerja macamana ye kat Malaysia ni? adakah selalu travel to hospital/ keluar dari HQ atau macamana?kita kerja macam ISO ke? Dhiya dapat offer yang agak menarik sebagai CRA NI. boleh share dengan dhiya? tq
diahalida@gmail.com

Princesseira said...

Wslm Dhiya... terima kasih kerana berminat... Ya..sebagai seorang CRA, adalah menjadi suatu keperluan untuk travel ke site/hospital. I'll email you for more details on CRA. :-)

Azri Mohd Zulkipli said...

Salam, saya nak tanya mcm mana peluang untuk org yg ada MBBS nak dptkan kerja CRA ni? Lebih mudah atau susah berbanding graduates yg lain? Ape contoh2 syarikat CRA yg ada n common kat malaysia including private/yg universiti ke? ?...Azri

Princesseira said...

Wasalam, En Azri:
Saya tidak dapat komen mengenai peluang org yg ada MBBS, samaada senang atau susah nak dapatkan kerja CRA. Kebanyakkan CRA yg saya kenal mostly have some sciences degree. if you have MBBS and practicing in any hospital, and interested to participate in this Clinical Research as Investigator afte completed your Good Clinical Practice Training.
Untuk soalan kedua, Clinical Research Organization (CRO) is the company who recruiting CRA for their project management. Below is the most common CRO in Malaysia:
Quintiles, Pfizer, Veras Research, Klinsel, PPD dan bermacam lagi. En. Azri boleh google CRO in Malaysia to get more choices.
Harap saya dapat membantu.