Pages

Thursday, April 11, 2013

Kisah Semalam ~ Meranduk air Kotor ~

Salam...

Entah betul entah tidak ejaan diatas..

Aku ingin bercerita perihal semalam. Jam menunjukkan tepat pukul 5. Hati mula gelisah memandang ke luar tingkap. Awan mendung berarak, suasana diluar menjadi gelap gelita. Terus tangan menaip sesuatu di laman skype mengajak teman opis ku pulang tepat pada waktunya.
Dalam sedar and tidak, jarum minit jam telah melepas nombor 9. Maknanya sudah lebih 15 minit dari waktu yang sepatutnya.

Kedengaran guruh dan kilat saling bergaduh...
Sekali lagi aku melihat keluar. Harapan aku untuk balik awal semalam musnah. Di luar kelihatan hujan mencurah2 dan langit gelap seakan senja. Tiba-tiba kedengaran suara pengumuman dari building management memberitahu kepada pemilik kenderaan yang meletak kereta mereka di bahagian basement building agar mengalikan kan kereta kerana air semakin meninggi di situ.

Kami pun tanpa berlengah bersiap sedia untuk pulang dan dengan nekad ingin meredah hujan dengan berbekalkan sekaki payung. Mujur aku berselipar sahaja semalam.

Setelah menaiki lif turun, di lobi kelihatan ramai org menunggu untuk hujan reda. Tetapi kami dengan nekadnya, membuka payung dan terus meredah hujan. Hujan yang bagai org putih cakap " Rain like cat and dogs" @ yang seumpama dengannya.

Setelah hampir sampai ke tempat letak kereta, kami terkejut melihatkan kereta salah seorang dari kami sudah di tenggelami air. Maaf tidak sempat mengambil gambar. Maka pemilik kereta tersebut membuat keputusan untuk meninggalkan kereta nya disitu dan pulang dengan teksi.

Air melimpah melepasi buku lali. Terpaksa juga diredah untuk ke stesen LRT berhampiran. Aku sempat mengambil gambar sekeping dua untuk kenangan.

Inilah banjir kilat dikota. dalam sekelip mata boleh berlaku dan juga berakhir.

PS: lama x main air masa banjir..dulu selalu jer main kat kg.
Tup-tup balik rumah..xde air la pulak... dah macam chipmores dah air nie...kejap ada kejap xda... disana banyak, disini kering...haish...

No comments: