Pages

Monday, July 16, 2012

twisted Mind

Kata ku: Saya nak jadi ahli forensic..
Suara 1: tak boleh.. nanti tak dak masa untuk family.
Suara 2: Anda tidak layak mengikuti kursus forensic.
Suara 3: Eiii.. ko x takut ke dengan mayat... kerja tu kotor la...
My Mind: Setting that I could never be ...
My Heart : Still eagerly believe I can! Denial..

Kata ku: I want to enter genetics course
suara 1: itu hanya untuk orang pointer tinggi-tinggi je..
Suara 2: Anda ditawarkan pengkhususan  Bioinformatik
Suara 3: Boleh tukar pengkhususan, tapi banyak procedure, baik x payah jer..
Suara 4:Genetics susah la....
My Mind: Setting that bioinformatic telah ditakdirkan untukku...
My Heart: still wanting to graduate in Genetics, walaupun aku tahu ia tak mungkin terjadi...

Kata ku: Aku suka Azra...
Suara 1: Eh dia suka orang lain la...
Suara 2: Hang gemuk ... x padan dengan dia
Suara 3: Alah dia baik dengan hang sebab nak rapat ngan kawan baek hang..
My Mind: Forgeting Azra, since he is not here anymore...
My Heart: I wish I could tell him that I loved him... regreting

Kata ku: aku nak bawa kereta kat KL
Suara 1: isk..hang x cekap lagi... bawa la kat kampung dulu...
Suara 2: Kumpui duit dulu...hang boleh ka nak tanggung minyak reta nie..
Suara 3: Nak bawa reta p KL mesti ada kurang2 RM 1000 lam poket...kut2 la jadi apa2 kot tengah jalan...
My Mind: Believe that I'm not cekap bawa kereta...
My Heart: Insist to bring my car to KL. feel it will make me easy to go to work and it more effective that way..

Senario di atas merupakan realiti... choices yg telah aku pilih dalam hidup... Suara-suara itu...merupakan pandangan dan pendapat orang2 sekeliling aku... kebanyakannya  bagi aku berunsur negatif... 


Banyak lagi senario-senario begini dalam kehidupan ku...cuma ini yang aku rasa yang terbesar yang masih menghantui aku..

Aku tahu x elok merungut, x elok mengungkit... tapi apa lagi yang perlu aku lakukan untuk melepaskan ia pergi... kerana aku tahu aku pernah ada peluang untuk kecapinya...tetapi hanya kerana suara2 itu, sedikit sebanyak mempengaruhi pilihan aku...

Aku tidak salahkan sesiapa... aku yang bersalah..kerna aku gagal memilih yang terbaik...aku gagal untuk tetap teguh dengan keputusan ku...

Saban hari aku berdoa, agar diberi kelapangan hati agar aku dapat redha dengan pilihan ku sendiri...



2 comments:

siti sarah aisyah said...

buat apa yg mun rasa nak buat, jgn rely on others. sbb diorg taktau kemampuan mun.

keberanian tu takkan datang kalau kita tak prektis. kalau kereta still kt kg cmne nk prektis.

whatever happened soon, jangan bimbang.. take it as pengalaman.. kalau takde pengalaman, that mean we didn't move on.

Berdiri di tapak yg sama bertahun-tahun sebenarnya agak memenatkan.

Princesseira said...

You're right Sarah... Memang penat kalau setiap kali melihat diri masih ditakuk yang sama...

Thanks for the advise!