Pages

Wednesday, October 16, 2013

Pengalaman Raya Haji@AidilAdha tanpa Ayah Bonda Disisi..

Alhamdullillah... Tahun ini ayah bonda ku dijemput untuk mengerjakan ibadah haji di Tanah Suci Mekah.
Mereka telah bertolak pada 13 Sep 2013 dan dijangka pulang ke tanah air pada 28 Oct 2013.
Aku sentiasa berdoa agar mereka mendapat Haji yg mabrur.

Bagi kami adek beradek, ini pertama kalinya;
- ayah bonda tiada disisi untuk jangka masa yg panjang
- Beraya tanpa mereka disisi
- Menjalani kehidupan harian tanpa mereka.

Dugaan segi emosi dan rohani. Selalunya hari raya kami meriah dengan pelbagai juadah, serta kunjungan sanak saudara dan sahabat handai..
Namun aidiladha kali ini agak lain.. Kami cuba setakat yang termampu untuk berhari raya dengan gembira. Namun masih tidak sama. Tiada beraneka juadah dari bonda. Tiada takbir bersama dari ayah.
Sungguhpun begitu, aku tetap bersyukur kerna masih dapat bersama mereka2 yang dicintai di hari yang mulia ini... walau jarak memisahkan kita.. namun kita masih boleh bermadah bicara.. memohon keampunan dari kejauhan..

Jauh dari lubuk hati, ku pendamkan kepiluan, kekosongan yang ditinggalkan ayah dan bonda. Ini membuka mata dan hati ku untuk lebih menghargai dua insan ini yang banyak berjasa pada ku..

Kepada Ayah dan Bonda...
Bertabahlah menjalankan ibadah Haji di Tanah Suci.. Kami di sini, senantiasa menanti dan berdoa agar keselamatan, kesempurnaan yang baik untuk kalian berdua. Jangan dirungsingkan kami disini.

Semoga semuanya berjalan dengan lancar diatas lindungan dan rahmat dari Allah SWT. Aku juga berharap suatu hari nanti aku akan dijemput untuk ke rumah Allah ini.. Amin.

No comments: